عرق کاسنی یا همان عصاره گیاه کاسنی مایعی است که پس از عرق گیری از گیاه کاسنی حاصل میشود. گیاه کاسنی دارای تاریخچهای بسیار طولانی است که به دوران مصر باستان باز میگردد. در گذشته مصریان بر این باور بودند که گیاه کاسنی به سلامتی کبد و تصفیه خون کمک بسزایی میکند. رمیان باستان نیز از جوانههای این گیاه به عنوان سالاد و پیش غذا استفاده میکردند. در طب سنتی و همچنین علم پزشکی کاربردهای فراوانی برای گیاه کاسنی وجود دارد. این گیاه دارای خواص دارویی بسیاری برای بدن است که در منابع تاریخی، طب سنتی و علوم دارویی نوین امروزه به کرار به آنها اشاره شده است.
در این مقاله سعی داریم برای اطلاع شما به طور تخصصی و علمی گیاه کاسنی و عصاره حاصل آن و همچنین خواصی که برای بدن انسان دارد، را بررسی و تحلیل نماییم تا شما بتوانید پس از مطالعه این مقاله به راحتی امراضی که میتوان با این گیاه مفید درمان کرد، را بشناسید و از کاربردهای خانگی این گیاه به درستی بهرهمند شوید.
گیاه کاسنی چیست؟
کاسنی گیاهی دارویی است که در اکثر مناطق آب و هوایی جهان رشد کرده و به صورت وحشی در طبیعت وجود دارد. به دلیل وجود مواد موثره فراوانی که این گیاه دارویی دارد، از ریشه، ساقه و گل این گیاه عمل عرق گیری انجام میشود. گیاه کاسنی طبیعتی سرد دارد که از راسته گل مینا و تیره گل ستارهای و از دسته گیاهان گلدار میباشد. گیاه دارویی کاسنی به گونهای است که از تمام اندام های آن اسانس خاصی بدست میآید که کاربرد دارویی دارد. معمولاً زمانی که متخصصان گیاه شناسی برای برداشت این گیاه پیشنهاد میکنند، اواسط اردیبهشت تا اواسط خرداد است.همانطور که ذکر شد، گیاه کاسنی هم به صورت وحشی و هم پرورشی وجود دارد. گیاه کاسنی پرورشی را میتوان به سه نوع تقسیم کرد:
- اندیو بلژیکی ( Belgian Endive )
- رادیکیو ( Radiccnio )
- پونتارل ( pantarelle )

گیاه کاسنی چیست؟
تاریخچه کشف گیاه کاسنی
تاریخچهای که برای گیاه کاسنی ذکر شده است ریشه در مصر و روم باستان دارد که در آن بازه زمانی این گیاه به عنوان دارو و نوعی غذا مورد استفاده قرار میگرفته است. به طور کلی گیاه کاسنی را گیاه بومی اروپای مرکزی، غرب آسیا و شمال آفریقا میدانند. برای نخستین بار در قرن 17 میلادی گیاه کاسنی به عنوان گیاهی زراعی شناخته و معرفی شد. در طول تاریخ در نقاط مختلف جهان از گیاه کاسنی کاربردهای متفاوتی ذکر شده است به عنوان نمونه در کشور هلند از گیاه کاسنی قبل از کشف و شناخت قهوه به عنوان دمنوش استفاده میکردند و همچنین در ایالات متحده نیز از ریشه گیاه کاسنی به عنوان قهوه در زندانها استفاده میکردند. از طرف دیگر در کشورهای اروپایی از گلهای گیاه کاسنی برای ایجاد چشماندازهای زیبا استفاده میکردند.

تاریخچه کشف گیاه کاسنی
خواص عرق کاسنی چیست؟
گیاه کاسنی همانند دیگر گیاهان دارویی دارای خواص مختلف طبی و مواد معدنی و املاح زیادی برای بدن انسان میباشد. در طول تاریخ خواص بسیاری برای این گیاه توسط طبیبان و متخصصان طب سنتی ذکر کردهاند و امروزه نیز با توجه به پیشرفت روز افزون علم پزشکی و داروسازی از این گیاه در ساخت انواع دارو و همچنین درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشود. در ادامه به صورت تخصصی به توضیح برخی خواص و فواید این گیاه برای بدن انسان میپردازیم.
خاصیت عرق کاسنی برای خون و قلب
عصاره گیاه کاسنی باعث تصفیه خون بوده و به همین دلیل به تقویت کلیه و کبد میپردازد. این گیاه به دلیل طبع سردی که دارد باعث کاهش حرارت کبد و خون شده و تازگی رگها را ایجاد میکند. عرق کاسنی با خواصی که برای خون و کبد دارد باعث شفاف شدن و درخشندگی پوست میشود. عرق کاسنی دارای فنولهای گیاهی است که به طور گسترده به عنوان عوامل ضد ترومبوتیک (تجمع پلاکت در عروق) و ضد آریتمی (غیر طبیعی بودن ریتم قلب) مورد استفاده قرار میگیرد. عرق کاسنی شامل انولین که یکی از عوامل نشان دهنده کاهش سطح کولسترول ( LDL) خون است که به کولسترول بد شهرت دارد، نیز هست این نوع کروسترول یکی از دلایل آترواسکلروز (رسوب چربی در سرخ رگ ها و فشار خون) است در نتیجه عصاره این گیاه مفید میتواند احتمال سکتههای قلبی و مغزی را کاهش دهد.

خاصیت عرق کاسنی برای خون و قلب
فواید عرق کاسنی برای کاهش وزن
کالری موجود در عرق کاسنی 72 میباشد که این مقدار کالری باعث آسان شدن کم کردن وزن و همچنین یکی از مواردی است که میتوان در رژیم غذایی خود از آن استفاده کرد.

فواید عرق کاسنی برای کاهش وزن
عرق کاسنی و بهبود عملکرد کلیه ها
عرق کاسنی به بهبود عملکرد کلیهها کمک بسیاری میکند و علاوه بر این خاصیت ادرار آوری نیز دارد. عصاره کاسنی از بیماریهایی نظیر سنگ کلیه به شدت جلوگیری میکند و از عفونتهای خفیف دستگاه تناسلی به خصوص در خانمها به شدت جلوگیری کرده و مقدار آن را کاهش و یا درمان میکند.

عرق کاسنی و بهبود عملکرد کلیه ها
عرق کاسنی و بهبود دستگاه گوارش
عصاره گیاه کاسنی کمک بسیاری به درمان یبوست، هضم غذا و کارکرد بهتر باکتریهای مفید روده میکند. عرق کاسنی برای سلامت دستگاه گوارشی فواید بسیاری دارد چراکه این نوشیدنی مفید حاوی انولین است. پری بیوتیک موجود در عصاره این گیاه برای مقابله با تعدادی از مشکلات روده، رفلاکس اسید معده، سؤ هاضمه و سوزش معده استفاده میشود.
آیا میزان مصرف مشخصی برای عرق کاسنی وجود دارد؟
برای مصرف عصاره گیاه کاسنی نمیتوان میزان دقیقی تجویز کرد چراکه در هر فرد ممکن است اثرات متفاوتی داشته باشد اما به طور کلی استفاده زیاد این عرق باعث به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا و یا مشکلات صفرایی میشود.
عرق کاسنی را چه وقت استفاده کنیم؟
برای استفاده از این عرق گیاهی پر خاصیت زمان مشخصی از نظر پزشکی وجود ندارد. به علت طبع سرد این گیاه توصیه میشود که پس از مصرف مواد غذایی گرم استفاده شود. در صورت استفاده برای استعمال بر روی پوست صورت، عصاره این گیاه بسیار مفید میباشد و میتوان در روزهای گرم سال به صورت اسپری بر روی پوست استفاده شود.

عرق کاسنی را چه وقت استفاده کنیم؟
آیا منع مصرفی هم برای استفاده از عرق کاسنی در افراد خاصی وجود دارد؟
پس از بررسیهای بالینی و تجربی استفاده از عصاره گیاه کاسنی این نتیجه حاصل آمده که افرادی که به بوی گل محمدی و یا گل همیشه بهار حساسیت فصلی دارند ممکن است به عصاره گیاه کاسنی واکنش نشان دهند. همچنین خانمهایی که باردار هستند و یا در زمان شیردهی هستند ممکن است دچار مشکلاتی شوند. در نتیجه برای مصرف این عرق برای بانوان باردار با پزشک مربوطه مشورت کنید.
ارزش غذایی عرق کاسنی چیست؟
ارزش غذایی مواد موثر در عرق کاسنی در جدول زیر به صورت جداگانه و تفکیک ذکر شده است:
مواد موثر |
ارزش غذایی به ازای هر ۱۰۰ گرم |
انرژی |
۹۶ کیلوژول (۲۳ کیلوکالری) |
کربوهیدرات | 4.7 گرم |
قند | 0.7 گرم |
چربی | 0.3 گرم |
پروتئین | 1.7 گرم |
شرایط نگهداری عرق کاسنی چیست؟
برای نگهداری این عصاره بسیار مفید از گیاه کاسنی باید به یکسری نکات حتماً توجه نمایید تا بتوانید به صورت طولانی مدت عرق کاسنی را نگهداری کنید. از جمله نکات مهمی که باید در هنگام نگهداری از عرق کاسنی به آن توجه لازم را داشته باشید، عدم قرار دادن بطری حاوی عرق کاسنی در مقابل نور مستقیم و غیرمستقیم خورشید است، چراکه اگر این عصاره در معرض تابش نور خورشید در طولانی مدت قرار داشته باشد دچار قلس میشود و دیگر نمیتوان از آن استفاده کرد.
چگونه متوجه فاسد شدن عرق کاسنی بشیم؟
اگر عرقیات پس از مدتی کدر شد یا رسوب کرد، نشان دهنده این است که آلوده به قارچ و کپک شده و مصرف آن مسمومیتزا خواهد بود. برخی عرقیات گیاهی روی ظروف پلاستیکی تأثیر گذاشته و از آنها تأثیر میپذیرد. بنابراین باید این محصولات را در بطریهای شیشهای که دارای درپوش آلومینیومی است، نگهداری کرد.
مضرات مصرف زیاد از عرق کاسنی چیست؟
یکی از علتهایی که استفاده از گیاه و یا عصاره آن باعث ایجاد مشکلاتی برای افراد میشود، مصرف زیاد و بیش از اندازه است. عرق کاسنی نیز از این قانون مبرا نیست و در صورت استفاده بیش از اندازه باعث بروز مشکلاتی در افراد مختلف میشود. از این مشکلات و امراض به صورت خلاصه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم کاری تیروئید در افرادی با طبع سرد: عرق کاسنی دارای طبع تر و سرد است در نتیجه در صورت مصرف زیاد باعث اختلال در عملکرد تیروئید در افراد با طبع سر میشود.
- احتمال کاهش بینایی: مصرف خارج از اندازه عرق کاسنی در طولانی مدت باعث بروز اختلالاتی نظیر تخریب عروق شبکیه و کاهش بینایی میشود.
- افت فشار خون: یکی از مزایای عصاره گیاه کاسنی در درمان فشار خون است اما استفاده بیش از اندازه آن باعث افت شدید فشار خون میشود.
- خطر سقط جنین: عرق کاسنی در بروز ایجاد حالت قاعدگی در بانوان بسیار موثر است در نتیجه در صورت مصرف نادرست آن میتواند باعث اختلالات هورمونی و در نهایت باعث سقط جنین شود.
- افزایش ترشحات صفراوی: به افرادی که دچار مشکلات صفراوی نظیرسنگ صفرا هستند به هیچ عنوان توصیه نمیشود که به صورت خودسرانه از عرق کاسنی استفاده کنند چراکه مصرف نادرست میتواند مشکلات این دسته افراد را افزایش دهد.
- ترش کردن معده: استفاده نادرست و در زمان نامناسب از عرق کاسنی میتواند باعث افزایش اسید معده و رفلاکس شود در نتیجه برای این گروه از افراد مصرف بعد از هر وعده غذایی توصیه میشود.
- ایجاد آلرژی و حساسیت: همانند تمامی گیاهان طبیعی، گیاه و عصاره کاسنی نیز ممکن در بعضی افراد باعث ایجاد یک سری حساسیتها و آلرژیهایی شود که با مشورت با پزشک میتوان از آنها جلوگیری کرد.
فرآیند تولید عرق گیر چیست؟
یکی از روشهایی که برای تولید و گرفتن عصاره گیاه کاسنی استفاده میشود، این روش است. در فرآیند تولید عرق گیر از روشهایی همچون اسانس که قدمت طولانی دارد، استفاده میشود که مایع به ترکیباتی که نقطه جوشهای متفاوتی دارد تقسیم میشود. این روشی عمومی برای استخراج اسانس از مواد خشک یا پودر گیاهی مثل گل محمدی، برگ کاسنی، اندامهایی که بسیار سخت و مبهماند مانند ریشه و چوب مورد استفاده قرار میگیرد.
نتیجه گیری
گیاه کاسنی یکی از قدیمیترین گیاهان طبیعی است که از گذشته تا به امروز برای درمان انواع مختلف بیماریها و به عنوان پیش غذا مورد استفاده قرار گرفته است. این گیاه دارای طبعی سرد و تر میباشد که میتوان از آن در فصول گرم سال برای کاهش اثرات گرما بر روی بدن و پوست استفاده نمود. عرق گیاه کاسنی به دلیل فواید بسیاری که دارد به عنوان یک داروی شفابخش در طب سنتی و درمان بیماریهای مختلف بکار میرود. از جمله اثرات مثبت آن میتوان به تقویت معده، درمان کبد چرب، تصفیه کننده خون، درمان عطش، رفع یبوست، کاهش درد مفاصل، کمک به کاهش رشد تودههای سرطانی، جلوگیری از زردی نوزادان، افزایش قوای جنسی، کاهش جوشها و روشن شدن پوست اشاره کرد. همچنین باید در نظر داشت باتوجه به اینکه گیاه و عصاره کاسنی دارای خواص و فواید بسیاری برای بدن است اما مصرف نادرست و بیش از اندازه آن نیز میتواند باعث ایجاد مشکلاتی برای بدن شود که از جمله این امراض میتوان به افت شدید فشار خون، سقط جنین، کاهش بینایی، مشکلات گوارشی، مشکلات صفراوی، تشنج، حساسیت و آلرژی اشاره داشت.
خرید اینترنتی عرق کاسنی
شما میتوانید با مراجعه به سایت عرقیات گیاهی ظریف این محصول بسیار کاربردی و مفید برای بدن را به صورت اینترنتی و غیر حضوری از طریق این وب سایت تخصصی در کمترین زمان ممکن تهیه نمایید و درب منزل یا محل کار خود محصول موردنظر خود را تحویل بگیرید.
خرید عمده عرق کاسنی گلچکان زمانی
اگر مایل به خرید عمده و قیمت نمایندگی عرقیات گلچکان زمانی هستید با مراجعه به سایت عرقیات ظریف و تماس با بخش فروش عمده این مجموعه تخصصی فروش عرقیات گیاهی، محصول موردنظر خود را به صورت عمده و کلی و قیمت نمایندگی گلچکان زمانی تهیه نمایید.